Cum dezvoltam limbajul unui copil timid

Comunicarea este un factor important in dezvoltarea copilului nostru, insa ce putem face atunci cand acesta este timid si refuza comunicarea cu personele din jur? Putem spune pe moment ca este suparat sau nu se simte pregatit sa vorbeasca, insa daca aceasta situatie persista, putem spune ca avem un copil timid. In aceasta situatie, exista diferite mijloace prin care ne putem ajuta piticul de a deveni o persoana mai deschisa in mediul exterior. In articolul prezentat, Clubul Bebelusilor te ajuta sa-ti intelegi mai bine copilul, ajutandu-l sa devina cea mai buna versiune a sa.

Stima de sine

Copiii incep sa-si dezvolte incepand de la varsta de 2 ani, stima de sine. Acest lucru se dezvolta in acelasi timp cu limbajul, de aceea trebuie sa ne adaptam si unor situatii sensibile. Daca simti ca piticul tau nu comunica la fel de repede sau refuza comunicarea inafara casei cea mai buna modalitate pe care o poti folosi este de a-i valida emotiilor. De multe ori, piticii se pot simti coplesiti de emotii precum extaz sau bucurie, acestea fiind un factor care sa le determine timiditatea. In acest sens, este optim sa-i spui ca e in regula sa se simta complesit, sa imbratiseze aceste emotii, iar atunci cand doreste sa-si exprime parerea, va fi ascultat si inteles. Stima de sine, poate fi dezvoltata prin jocuri creative, de grup, participarea la evenimente unde numarul de copii este generos sau chiar apelarea la un psiholog pediatru. Acesta are ca scop gasirea factorilor declansatori care dezvolta in copil timiditate.

Ofera-i timp

Un aspect pe care de multe ori il uitam, este de a oferi timp copilului sa se deschida unui grup sau unei persoanei noi. Un mediu nou, o persoana noua, ii poate crea o stare de neliniste, anxietate, deoarece simte ca nu se va putea descurca la fel de bine intr-un mediu necunoscut de acesta. O metoda foarte buna in acest sens, este de a-i comunica copilului ca e in regula daca are nevoie de mai mult timp pentru a comunica o idee si ca e tu esti alaturi de el. Faptul ca ii oferi copilului validarea ca e in regula sa fie timid in comunicarea cu o persoana noua, tu fiind alaturi de el sa-l ajuti, ii va oferi o zona de comfort, astfel el isi va gasi puterea interioara de a-si exprima parerea.

Timiditatea este foarte des intalnita in randul copiilor, mai ales la varstele prescolare, de aceea este bine sa o avem in vedere pentru a o putea controla sau chiar elimina. Un prim pas in eliminarea timiditatii este de a introduce copilul in grupuri de copii cu aceiasi varsta sau chiar mai mica. De asemenea, atunci cand ii introducem in aceste grupuri, este bine sa fim acolo, pentru a se simti mereu protejat. Daca in primele zile copilul se va juca doar tinandu-te de mana, cu timpul acesta isi va exprima dorinta de a fi lasat singur. Oferindu-i copilului timp, il vei ajuta sa se dezvolte armonios.

Leave a Reply