Am gasit intamplator un vin care imi place

In momentul in care doriti sa alaturati o bautura de calitate in orice ocazie sau context, putine alternative pot fi considerate a fi mai potrivite decât un vin rosu bun. Echilibrat din punct de vedere al gustului dar si al nivelului de alcool, acesta poate reprezinta mult mai mult decat o simpla alegere culinara si poate fi considerat la randul lui un aliment minune si, de ce nu, o parte semnificativa a traditiei autohtone.

In timp ce productia in sine reprezinta o indeletnicire practicata de mii de ani, metodele de prelucrare aflate intr-o continua dezvoltare au reusit sa ridice acest procedeu la rangul de meserie nobila, cu traditie, preluata de cei cu adevarat pasionati de acesta. Astfel, in zilele noastre, tara noastra se poate mandri cu statutul de producator de vin cu locul 13 in lume dar si cu cel de exportator.

Beneficiile consumului de vin

Desi poate parea un detaliu surprinzator, alegerea indeosebi a sortimentelor rosii pentru a exemplifica efectele benefice ale vinului nu este deloc intamplatoare, acestea fiind intr-adevar superioare din punct de vedere al nivelului de antioxidanti. Asadar, odata cu fermentarea mustului alaturi de pielita strugurilor negri timp de mai multe zile, cantitatea de polifenoli continuta de amestec va fi concentrata in produsul finit, rezultand intr-o bautura de calitate superioara.

In ceea ce priveste beneficiile certificate din punct de vedere medical ale antioxidantilor, unul dintre cei mai apreciati astfel de compusi este resveratrolul, acesta avand un rol activ in reducerea dezvoltarii celulelor canceroase, precum si efecte antiinflamatorii la nivelul intregului organism. Printre alte efecte pozitive atribuite consumului zilnic moderat se mai numara si reducerea riscului de aparitie a litiazei renale, preventia afectiunilor din sfera cardiovasculara si chiar controlul diabetului si al obezitatii.

Despre servirea corecta

In ceea ce priveste modul in care alegem sa ii punem in valoare aromele specifice, orice vin rosu bun va fi un candidat perfect pentru a fi servit ca atare, moment in care putem sesiza cel mai bine buchetul caracteristic al fiecarui sortiment in parte. Daca ne gandim sa il alaturam unui anume fel de mancare, primul lucru pe care al trebui sa il avem in vedere este continutul acestuia de zahar.

Astfel, pentru a se incadra in categoria sec, vinul nu va depasi 4 grame/litru, pentru ca mai apoi cantitatea sa urce pana la un maxim de 12 grame/litru, in cazul varietatilor demiseci. Cele demidulci pe de alta parte insumeaza categoria cea mai variata, dat fiind faptul ca intervalul in care se incadreaza este de 12-50 grame, urmand ca tot ce este peste sa fie etichetat “dulce”. In acest context, cea mai mare libertate de asortare este cu siguranta cea a varietatilor seci sau demiseci, acestea fiind ideale in combinatie cu preparate la fel de robuste, precum vanatul si carnea de porc sau de vita.

Viticultura autohtona

Cultivarea si prelucrarea strugurilor reprezinta fara indoiala una dintre cele mai vechi ocupatii de pe teritoriul tarii noastre, primele insemnari istorice ale acestui fenomen datand inca de pe vremea stabilirii dacilor in spatiul romanesc. Odata cu trecerea timpului, soiurile autohtone s-au remarcat pentru incredibila versatilitate si abilitatea de a produce vinuri de cea mai inalta calitate, acestea ajungand sa duca numele tarii mai departe la competitii de prestigiu din toata lumea.

Dincolo de latura cosmopolita a acestei meserii, viticultura este de multe ori privita ca o ocupatie incarcata de traditie, transmisa din generatie in generatie pentru a asigura bunul mers al lucrurilor. Din acest motiv, dezvoltarea continua a intinderilor vaste de vita de vie a reprezentat dintotdeauna o indeletnicire apreciata, atat din punct de vedere economic, dar mai ales la un nivel personal.

Leave a Reply