Aici se pot depozita celulele stem

In prezent transplantul de celule stem este folosit ca terapie standard in tratamentul mai multor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, mielom multiplu, anumite tipuri de limfoame, cat si anumite boli de sange. In trecut, pacientilor care li se efectuau transplanturi se realizau cu celule stem recoltate din maduva osoasa.

Cele mai multe tipuri de transplanturi se realizeaza cu celule stem recoltate din sangele periferic, insa se observa o crestere a numarului de transplanturi efectuate cu celule stem recoltate la nastere, din cordonul ombilical.

Maduva reprezinta un tesut spongios din interiorul oaselor si contine celule stem hematopoietice, celule care se pot transforma in orice celula a corpului, astfel, globule albe si trombocite.

Printre tipurile de transplant care se efectueaza se numara cel autolog, alogenic si singeneic sau izogrefa.

Anumite transplanturi se efectueaza cu celule stem in cazul cancerelor, cat si diferitelor boli de sange deoarece anumite tipuri de cancer impiedica dezvoltarea normala a celulelor stem hematopoietice, astfel ca acestea nu vor putea da nastere unor celule sanguine sanatoase. Transplantul cu celule stem presupune administrarea unor celule stem sanatoase pacientului afectat de boala, celulele stem vor crea celule sanguine sanatoase care pot lupta impotriva celulelor canceroase.

Cele mai multe tipuri de transplanturi cu celule stem se efectueaza pentru a reface celulele stem distruse in urma tratamentelor de radioterapie sau chimioterapie. Chimioterapia si radioterapia sunt doua proceduri care actioneaza asupra celulelor cu grad ridicat de multiplicare, precum sunt cele cancerigene.

In cazul in care transplantul se efectueaza cu celule stem din maduva osoasa exista un mare risc, ca celulele stem care se multiplicau sa prezinte aceleasi caracteristici ca celulele pentru care se efectueaza chimioterapia. Acesta este si un motiv pentru care se prefera transplantul cu celule stem recoltate la nastere. Transplantul cu celule stem se efectueaza cel mai des in cazul leucemiilor si limfoamelor, in cazul neuroblastoamelor si mieloamelor multiple. Pentru a se minimiza riscurile unui transplant si pentru a creste sansele de reusita, transplantul trebuie sa se efectueze cu celule care se potrivesc intr-un procent destul de ridicat cu propriile celule ale pacientului. La suprafata celulelor umane se intalneste un anumit tip de proteine care se identifica printr-un test de sange.

In Romania exista foarte multe banci care se pot ocupa de procesarea si stocarea celulelor stem, important este sa alegem doar profesionisti pentru a creste sansele unei vieti sanatoase. In prezent exista o singura companie care se ocupa de procesarea si stocarea celulelor stem ce beneficiaza de acrediare internationala, si in cazul in care va fi nevoie de un transplant, probele se pot trimite oriunde in lume. O astfel de banca este banca engleza stem sure care ofera o serie de facilitati parintilor care apeleaza, printre care, analize de sange, testare HLA gratuita, stocare in recipiente multiple, cat si transport gratuit in cazul in care va fi nevoie de un transplant.

Asadar, sansele de reusita depind si de facilitatile pe care le asigura o banca de celule stem. Va asteptam cu toata increderea la Stem Sure!

Leave a Reply