Infecțiile urinare sunt o reală problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Și nu, nu este vorba doar de femei, ci și bărbații pot avea astfel de afecțiuni sau chiar copiii. Simptomele sunt foarte neplăcute (urinări frecvente, sânge în urină, disurie, urină tulbure și urât mirositoare, greață, frisoane etc), motiv pentru care este bine să le cunoști cauzele, pentru a vedea cum poți să le eviți.
Vom vorbi în continuare despre femei, care au și o anatomie care poate favoriza prezența acestor probleme, deoarece uretra este mai scurtă decât în cazul bărbaților și bacteriile ajung mai ușor în interiorul ei. Totodată, la femei infecțiile urinare mai sunt favorizate și de activitatea sexuală, metodele de contracepție, menopauză sau sarcină.
Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale infecțiilor urinare la femei și cum pot fi prevenite:
- sistemul imunitar deficitar – femeile suferă mai mult în sezonul rece, deoarece sunt expuse la temperaturi scăzute și au frecvent lipsă de vitamine și minerale esențiale (vitaminele A, C, D, E, fier, seleniu, zinc etc.), ceea ce poate duce la apariția infecțiilor urinare. Ideal ar fi să te alimentezi în mod corespunzător și eventual să iei suplimente care să îți întărească imunitatea.
- igiena necorespunzătoare – multe femei ajung să sufere de infecții urinare deoarece nu se îngrijesc în mod corespunzător de aparatul genital. Pentru a reduce din riscuri, ai grijă la următoarele aspecte: spală-te pe mâini înainte de a atinge zona intimă, evită utilizarea unor produse cosmetice bogate în parfum sau alte substanțe care ar putea irita zona genitală, schimbă la timp absorbantul sau tamponul când ești la menstruație, șterge-te în mod corespunzător când mergi la toaletă, folosește lenjerie intimă din materiale naturale.
- folosirea diafragmei – această metodă contraceptivă poate duce la formarea infecțiilor urinare, deoarece apasă pe vezică și în cele din urmă aceasta nu se golește suficient. Așadar, dacă ai des probleme legate de infecțiile urinare, consulta-te cu medicul pentru o altă metodă contraceptivă.
- utilizarea toaletelor publice – da, uneori nu ai ce să faci și este absolut necesar să folosești o toaletă publică, dar acest lucru poate duce la contaminarea cu infecții urinare. Acestea fiind zise, ai mare grijă la igienă – șterge cu șervețele umede toaleta și suprafețele pe care le vei atinge cu mâinile, acoperă vasul de toaletă cu hârtie igienică, dacă trebuie să te așezi, spală-te foarte bine pe mâini după ce ai folosit toaleta și ai atins anumite suprafețe.
- constipația – această afecțiune poate duce la infecții urinare, din cauza bacteriilor prezente în anus și rect. Pentru a nu stârni o infecție urinară dintr-un astfel de motiv, alimentează-te în mod corespunzător, pentru a evita constipația.
Dacă ai simptomele specifice unei infecții urinare și crezi că este necesar un tratament cu antibiotice, cel mai bine este să faci mai întâi analize de urină, pentru a ți se confirma și pentru a primi apoi un tratament corespunzător.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.