Ganglionii limfatici sau altfel spus, glandele limfatice au un rol important in capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Ganglionii limfatici au rolul de a prinde virusi, bacterii si alte cauze ale bolilor astfel incat sa nu poate infecta alte parti ale corpului. Zonele din corp cele mai predispuse unde pot sa apara ganglionii limfatici umflati sunt gatul, sub barbie sau in subsuori.
Sistemul limfatic este o retea de organe, vase si ganglioni limfatici care se afla in intreg corpul. Mulți ganglioni limfatici sunt localizați în regiunea capului și a gâtului. Ganglionii limfatici care se umfla de cele mai multe ori sunt in aceasta zona, precum si in zona arterinelor si cea inghinala.
Pentru a intelege mai bine totul despre ganglionii limfatici, descopera ce inseamna un ganglion limfatic inflamat. Asadar, umflarea ganglionilor limfatici apare de cele mai multe ori ca urmare a expunerii la bacterii sau virusi. Atunci cand ganglionii limfatici sunt umflati dintr-o cauza infectioasa, acest lucru se numeste limfadenita. De putine ori, ganglionii limfatici sunt umflati din cauza unui cancer si atunci ne referim la cancerul limfatic. Cancerul limfatic poate aparea in momentul in care limfocitele se multiplica fara control. Acest lucru este determinat de schimbari genetice la nivelul acestora si nu mai raspund la semnalele care controleaza cresterea si moartea lor.
Cele mai frecvente simptome prin care se manifesta cancerul limfatic se regasesc oboseala excesiva, scaderea in greutate de cauza inexplicabila, tuse sau lipsa de aer, simptome digestive, simptome la nivelul creierului, umflarea mainilor si a picioarelor, anemie, febra, inclusiv umflarea ganglionilor limfatici. De aici si legatura dintre umflarea ganglionilor limfatici si cancer.
Cert este faptul ca umflarea ganglionilor limfatici este un semn ca ceva este in neregula in organismul nostru.
DoctorMit recomanda efectuarea unui consult de specialitate daca observati sensibilitate si durere in ganglionii limfatici sau daca umflarea acestora este de marimea unui bob de mazare sau a unei ridichii sau uneori chiar mai mare de atat.
Cat despre tratamentul pentru ganglionii limfatici, acesta necesita timp si presupune de cele mai multe ori aplicarea de comprese calde pe zona afectata, doar in cazurile mai severe se recomanda interventia chirurgicala.
Optiunile de tratament pentru ganglionii limfatici umflati depind de cele mai multe ori de cauza si localizarea globala a acestora.
In cazul in care ganglionii limfatici sunt umflati din cauza unei infectii, tratamentul cel mai frecvent consta in cel cu antibiotice.
In cazul in care ganglionii limfatici sunt umflati din cauza unei tulburari imune, atunci tratamentul va consta in tratarea acestei afectiuni.
In cazurile de ganglioni limfatici umflati din cauza cancerului, tratamentul poate consta in interventii chirurgicale, radiatii sau chimioterapie, in functie de tipul de cancer de care este afectat pacientul.
Descopera si alte informatii din urmatorul material DoctorMIT:
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.