Vinul dulce poate că nu este cel mai popular, iar de-a lungul timpului au apărut numeroase mituri la adresa sa. Multe dintre acestea rămân la stadiul de mituri și nimic mai mult, iar împreună le vom descoperi pe cele mai cunoscute.
Vinul dulce este de calitate inferioară
Unii oameni cred că vinul dulce este de o calitate mai slabă, deoarece este adesea produs în masă și comercializat pentru un public mai larg. Totuși, acest lucru nu este neapărat adevărat pentru că multe vinuri dulci de înaltă calitate sunt produse în cantități mici de către vinificatori artizanali și pot fi destul de scumpe. De exemplu, Sauternes este un celebru vin dulce produs în regiunea Bordeaux din Franța, și este obținut din struguri care au fost afectați de botrytis, o ciupercă care concentrează zaharurile din struguri. Sauternes poate fi costisitor și este considerat un vin de calitate superioară.
Vinul dulce este doar pentru desert
Unul dintre cele mai frecvente mituri despre vinul dulce este acela că ar trebui consumat ca desert, asociat cu dulciuri și servit, de regulă, după masă. În timp ce vinul dulce poate fi, cu siguranță, savurat la desert, acesta poate fi servit ca atare sau cu preparate sau gustări sărate. De exemplu, un Riesling dulce se poate asocia bine cu bucătăria asiatică condimentată, iar un vin roșu mai dulce, cum ar fi cel de Porto, poate fi servit cu brânzeturi și mezeluri.
Vinul dulce este bogat în zahăr și calorii
Deși vinul dulce conține zahăr, nu este neapărat bogat în calorii. Cantitatea de zahăr din vin se măsoară în grame pe litru și se numește zahăr rezidual. Un vin cu un nivel ridicat de zahăr rezidual va fi mai dulce, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că are mai multe calorii. Conținutul de alcool al vinului, care se măsoară în procentaj pe volum (ABV), contribuie, de asemenea, la conținutul caloric al vinului, iar o concentrație alcoolică mai mare înseamnă mai multe calorii. Prin urmare, un vin cu o concentrație mai mică și o cantitate de zahăr rezidual mai mare poate avea, de fapt, mai puține calorii decât un vin cu mai mult alcool și mai puțin zahăr.
Vinul dulce se face numai din struguri dulci
Unele vinuri dulci sunt obținute din struguri care sunt dulci în mod natural, cum ar fi Riesling sau Gewurztraminer. Cu toate acestea, alte vinuri dulci se produc din struguri care nu sunt dulci în mod natural, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Merlot. Aceste vinuri se îndulcesc prin adăugarea de zahăr în must înainte de fermentare pentru creșterea conținutului de alcool. O altă metodă de obținere a vinului dulce este prin procesul de fortificare, în care se adaugă alcool în must pentru a opri fermentarea și a lăsa zahăr rezidual în vin.
Tot vinul dulce este alb
Deși multe vinuri dulci sunt albe, aceasta nu este o regulă generală. Există, de asemenea, vinuri roșii dulci, cum ar fi Porto sau Lambrusco, care sunt realizate prin procesul de fortificare. Putem aminti și de vinuri dulci rosé, cum ar fi Moscato d’Asti, care sunt obținute din struguri albi, dar care au o culoare roz pal datorită timpului scurt în care pielițele strugurilor s-au aflat în contact cu mustul. Pe scurt, vinul dulce poate fi produs dintr-o varietate de soiuri de struguri și poate fi realizat în diverse culori.
Dacă ți-am făcut poftă, atunci merită să te orientezi către un vin rosu dulce de la Budureasca, locul în care nu ai cum sa fii dezamăgit pentru că magazinul online al Cramei Budureasca vine cu numeroase propuneri care să acopere preferințele tuturor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.